Immunogenetics and Transplantation Lab
 

  Доц. д-р Дејан Трајков

  Доцент по имунологија

  Раководител, Институт за имунобиологија и хумана генетика (ИИБХГ), Медицински факултет, Скопје

  Поддржете не

  Вашата несебична помош на Институтот за имунобиологија и хумана генетика ќе им помогне на истражувачите да откријат лекување со коскена срцевина, трансплантација, имунотерапија и многу повеќе.

   

   

  А Б В Г Д Е З И Ј К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц

   

   

  А

  АДА во клетки – Аденозин, АДА во плазма – Аденозин. АДА во серум – Аденозин, АДН-аза Б – нефелометрија, Активност на КПУ – ФПЦ, Албумин – нефелометрија, Албумин / урина – нефелометрија, Албумин / цереброспинална течност – нефелометрија, Алерген alternaria alternata (m6) – УниКАП, Алерген aspergillus fumigatus (m3) – УниКАП, Алерген candida albicans (m5) – УниКАП, Алерген cladosporium herbarum (m2) – УниКАП, Алерген penicillium notatum (m1) – УниКАП, Алерген setomelanomma rostrata (m8) – УниКАП, Алерген авокадо (f96) – УниКАП, Алерген адренокортикотропен хормон (Rc206) – УниКАП, Алерген азијска цреша (f348) – УниКАП, Алерген алфа лакталбумин (Af76) – УниКАП, Алерген алфа лакталбумин (f76) – УниКАП, Алерген алфа лакталбумин (Gf76) – УниКАП, Алерген амоксицилин (c6) – УниКАП, Алерген ананас (f210) – УниКАП, Алерген апицилин (c5) – УниКАП, Алерген аспарагус (f261) – УниКАП, Алерген бадем (f20) – УниКАП, Алерген банана (f92) – УниКАП, Алерген бел грав (f15) – УниКАП, Алерген белка од јајце (f1) – УниКАП, Алерген бета лактоглобулин (Af77) – УниКАП, Алерген бета лактоглобулин (f77) – УниКАП, Алерген бета лактоглобулин (Gf77) – УниКАП, Алерген боранија (f12) – УниКАП, Алерген боровинка (f288) – УниКАП, Алерген бразилски орев (f18) – УниКАП, Алерген брокула (f260) – УниКАП, Алерген бубашваба (i6) – УниКАП, Алерген влакна од коњ (е3) – УниКАП, Алерген влакна од крава (e4) – УниКАП, Алерген влакна од куче (e5) – УниКАП, Алерген влакна од маче (e1) – УниКАП, Алерген глијадин (Af98) – УниКАП, Алерген глијадин (Gf98) – УниКАП, Алерген глутен (f79) – УниКАП, Алерген глушец (е88) – УниКАП, Алерген грав (f182) – УниКАП, Алерген грашок (f315) – УниКАП, Алерген грејпфрут (f209) – УниКАП, Алерген грозје (f259) – УниКАП, Алерген дерматофагоидес микроцерас (d3) – УниКАП, Алерген дерматофагоидес птеронисинус (d1) – УниКАП, Алерген дерматофагоидес фаринае (d2) – УниКАП, Алерген диња (f87) – УниКАП, Алерген домат (f25) – УниКАП, Алерген домашна прашина (h2) – УниКАП, Алерген желатин (c74) – УниКАП, Алерген жолчка од јајце (f75) – УниКАП, Алерген зелје (f217) – УниКАП, Алерген зелка (f216) – УниКАП, Алерген ИгГ4 алфа лакталбумин (AGf76) – УниКАП, Алерген ИгГ4 белка од јајце (Gf1) – УниКАП, Алерген ИгГ4 бета лактоглобулин (AGf77) – УниКАП, Алерген ИгГ4 дерматофагоидес птеронисинус (Gd1) - УниКАП, Алерген ИгГ4 дерматофагоидес фаринае (Gd2) – УниКАП, Алерген ИгГ4 казеин (AGf78) – УниКАП, Алерген ИгГ4 отров од оса (Gi3) – УниКАП, Алерген ИгГ4 отров од пчела (Gi1) – УниКАП, Алерген ИгГ4 полен дрва (бреза - Gt3) – УниКАП, Алерген ИгГ4 полен од мачкина опашка - Gg6) – УниКАП, Алерген индиски орев (f202) – УниКАП, Алерген инсулин говедски (c71) – УниКАП, Алерген инсулин свински (c70) – УниКАП, Алерген инсулин хуман (c73) – УниКАП, Алерген јаболко (f49) – УниКАП, Алерген јагода (f44) – УниКАП, Алерген јапонско јаболко (f301) – УниКАП, Алерген јачмен (f6) – УниКАП, Алерген казеин (Af78) – УниКАП, Алерген казеин (f78) – УниКАП, Алерген казеин (Gf78) – УниКАП, Алерген какао (f93) – УниКАП, Алерген капина (f211) – УниКАП, Алерген карфиол (f291) – УниКАП, Алерген квасец (f45) – УниКАП, Алерген киви (f84) – УниКАП, Алерген кикирики (f13) – УниКАП, Алерген кокос (f36) – УниКАП, Алерген комарец (i71) – УниКАП, Алерген компир (f35) – УниКАП, Алерген копар (f276) – УниКАП, Алерген краставица (f244) – УниКАП, Алерген кромид (f48) – УниКАП, Алерген круша (f94) – УниКАП, Алерген латекс (k82) – УниКАП, Алерген леблебија (f309) – УниКАП, Алерген леќа (f11) – УниКАП, Алерген лен (f333) – УниКАП, Алерген лешник (f17) – УниКАП, Алерген лимон (f208) – УниКАП, Алерген лосос (f41) – УниКАП, Алерген лубеница (f329) – УниКАП, Алерген лук (f47) – УниКАП, Алерген малина (f343) – УниКАП, Алерген манго (f91) – УниКАП, Алерген мандарина (f302) – УниКАП, Алерген марула (f215) – УниКАП, Алерген маслинка црна (f342) – УниКАП, Алерген мед (f247) – УниКАП, Алерген микрокрлеж од брашно и жито (Acarus siro - d70) – УниКАП, Алерген микрокрлеж од брашно и жито (Blomia tropicalis - d201) – УниКАП, Алерген микрокрлеж од живеалишта со влага (Euroglyphus maynei - d74) – УниКАП, Алерген микрокрлеж од мувла (d72) – УниКАП, Алерген микрокрлеж од сено (d71) – УниКАП, Алерген микрокрлеж од храна, жито и прашина (Glycyphagus domesticus - d73) – УниКАП, Алерген мисиркино месо (f284) – УниКАП, Алерген млеко (f2) – УниКАП, Алерген млеко варено (f231) – УниКАП, Алерген модар патлиџан (f262) – УниКАП, Алерген морков (f31) – УниКАП, Алерген морфиум (c260) – УниКАП, Алерген мувлосано сирење (f82) – УниКАП, Алерген овес (f7) – УниКАП, Алерген орев (f256) – УниКАП, Алерген ориз (f9) – УниКАП, Алерген отров од оса (i3) – УниКАП, Алерген отров од пчела (i1) – УниКАП, Алерген отров од стршлен (i5) – УниКАП, Алерген пaпaja (f293) – УниКАП, Алерген памук (o1) – УниКАП, Алерген пеницилин В (c2) – УниКАП, Алерген пеницилин Г (c1) – УниКАП, Алерген пердуви од врапче (е214) – УниКАП, Алерген пердуви од гулаб (e215) – УниКАП, Алерген пердуви од гуска (е70) – УниКАП, Алерген пердуви од канаринец (e201) – УниКАП, Алерген пердуви од кокошка (e85) – УниКАП, Алерген пердуви од мисирка (e89) – УниКАП, Алерген пердуви од папагал (Budgerigar - e78) – УниКАП, Алерген пердуви од папагал (e213) – УниКАП, Алерген пердуви од папагал (Parakeet - e196) – УниКАП, Алерген пердуви од патка (e86) – УниКАП, Алерген печурка (f212) – УниКАП, Алерген пилешко месо (f83) – УниКАП, Алерген пиперка (f218) – УниКАП, Алерген полен  од даб (t7) – УниКАП, Алерген полен од акација (t19) – УниКАП, Алерген полен од амброзија (w1)  - УниКАП, Алерген полен од бел бор (t16) – УниКАП, Алерген полен од бор (t73) – УниКАП, Алерген полен од бреза (t3) – УниКАП, Алерген полен од брест (t8) – УниКАП, Алерген полен од бука (t5) – УниКАП, Алерген полен од бутрак (w13) – УниКАП, Алерген полен од волнеста медовица (g13) – УниКАП, Алерген полен од врба, ива (t12) – УниКАП, Алерген полен од глуварче (w8) – УниКАП, Алерген полен од див рајграс (g70) – УниКАП, Алерген полен од дива лобода (w10) – УниКАП, Алерген полен од евла,бела (t2) – УниКАП, Алерген полен од еукалиптус (t18) – УниКАП, Алерген полен од жива ограда (t210) – УниКАП, Алерген полен од западна амброзија (w2)  - УниКАП, Алерген полен од златица (w12) – УниКАП, Алерген полен од јавор (t1) – УниКАП, Алерген полен од јапонски кедар (t17) – УниКАП, Алерген полен од јасен (t15) – УниКАП, Алерген полен од јачмен (g201) – УниКАП, Алерген полен од кипарис (t23) – УниКАП, Алерген полен од киселец (w18) – УниКАП, Алерген полен од класица (g11) – УниКАП, Алерген полен од коприва  (w20) – УниКАП, Алерген полен од кралска палма (t72) – УниКАП, Алерген полен од култивиран рж (g12) – УниКАП, Алерген полен од лажна амброзија (w4) – УниКАП, Алерген полен од леска (t4) – УниКАП, Алерген полен од ливадарка (g8) – УниКАП, Алерген полен од ливадска трева (g4) – УниКАП, Алерген полен од липа (t208) – УниКАП, Алерген полен од лисичја опашка (g16) – УниКАП, Алерген полен од лобода (w15) – УниКАП, Алерген полен од маргарита (w7) – УниКАП, Алерген полен од маслинка (t9) – УниКАП, Алерген полен од мачкина опашка (g6) – УниКАП, Алерген полен од обичен троскот (g2) – УниКАП, Алерген полен од обична ежовка (g3) – УниКАП, Алерген полен од обична миризлива трева (g1) – УниКАП, Алерген полен од обична трска (g7) – УниКАП, Алерген полен од овес (g14) – УниКАП, Алерген полен од орев (t10) – УниКАП, Алерген полен од пелин (w5) – УниКАП, Алерген полен од платан,чинар (t11) – УниКАП, Алерген полен од плевица (g9) – УниКАП, Алерген полен од повеќегодишен рајграс, љуљ (g5) – УниКАП, Алерген полен од пченица (g15) – УниКАП, Алерген полен од пченка (g202) – УниКАП, Алерген полен од рушителка (w21) – УниКАП, Алерген полен од рушитлка (w19) – УниКАП, Алерген полен од смрека (t6) – УниКАП, Алерген полен од соленка (w11) – УниКАП, Алерген полен од тегавец (w9) – УниКАП, Алерген полен од тросковидна светливка (g71) – УниКАП, Алерген полен од троскот (g17) – УниКАП, Алерген полен од црн пелин (w6) – УниКАП, Алерген полен од црна топола (t14) – УниКАП, Алерген полен од црница, дудинка (t70) – УниКАП, Алерген полен од џиновска амброзија (w3) – УниКАП, Алерген полен од штир (w14) – УниКАП, Алерген поленод метла (g10) – УниКАП, Алерген портокал (f33) – УниКАП, Алерген праска (f237) – УниКАП, Алерген праска (f95) – УниКАП, Алерген просо (f55) – УниКАП, Алерген протамин (Rc207) – УниКАП, Алерген пченица (f4) – УниКАП, Алерген пченка (f8) – УниКАП, Алерген рак (f24) – УниКАП, Алерген рж (f5) – УниКАП, Алерген риба (f3) – УниКАП, Алерген рибизла (f322) – УниКАП, Алерген свинско месо (f26) – УниКАП, Алерген семе од тиква (f226) – УниКАП, Алерген сладок компир (f54) – УниКАП, Алерген слива (f255) – УниКАП, Алерген смеша од апетисани (fx1 = f13, f17, f18, f20, f36) -  УниКАП, Алерген смеша од домашна прашина (hx2 = h2, d1, d2, i6) – УниКАП, Алерген смеша од животински влакна (ex1 - e1, e3, e4, e5) – УниКАП, Алерген смеша од житарици (fx18 = f12, f13, f14) – УниКАП, Алерген смеша од житарици (fx20 = f4, f5, f6, f9) – УниКАП, Алерген смеша од житарици (fx3 = f4, f7, f8, f10, f11) – УниКАП, Алерген смеша од зеленчук (fx14 = f25, f214, f216, f218) – УниКАП, Алерген смеша од зеленчук (fx19 = f31, f35, f214, f244) – УниКАП, Алерген смеша од зеленчук (fx7 = f25, f45, f47, f48, f85) – УниКАП, Алерген смеша од месо (fx10 = f26, f27, f75, f83, f284) – УниКАП, Алерген смеша од месо (fx23 = f26, f27, f83, f284) – УниКАП, Алерген смеша од месо (fx73 = f26, f27, f83) – УниКАП, Алерген смеша од морски плодови (fx2 = f3, f24, f37, f40, f41) – УниКАП, Алерген смеша од мувла (mx2 = m1, m2, m3, m6) – УниКАП, Алерген смеша од мувла (mx2 = m1, m2, m3, m6, m8) – УниКАП, Алерген смеша од овошје (fx15 = f33, f49, f92, f95) – УниКАП, Алерген смеша од овошје (fx16 = f44, f94, f208, f210) – УниКАП, Алерген смеша од овошје (fx17 = f49, f92, f94, f95) – УниКАП, Алерген смеша од овошје (fx21 = f84, f87, f92, f95, f210) – УниКАП, Алерген смеша од овошје (fx29 = f33, f208, f209, f302) – УниКАП, Алерген смеша од овошје (fx30 = f84, f91, f92, f96, f293) – УниКАП, Алерген смеша од овошје (fx31 = f49, f94, f95, f242, f255) – УниКАП, Алерген смеша од овошје (fx9 = f20, f84, f87, f92, f259) – УниКАП, Алерген смеша од пердуви (ex71 - e70, е85, е86, е89) – УниКАП, Алерген смеша од пердуви (ex73 - e70, е85, е86, e213) – УниКАП, Алерген смеша од храна (fx11 = f8, f12, f15, f31, f260) – УниКАП, Алерген смеша од храна (fx12 = f5, f9, f35, f212, f225) – УниКАП, Алерген смеша од храна (fx13 = f12, f15, f31, f35) – УниКАП, Алерген смеша од храна (fx24 = f17, f24, f84, f92) – УниКАП, Алерген смеша од храна (fx25 = f10, f45, f47, f85) – УниКАП, Алерген смеша од храна (fx27 = f3, f4, f13, f17) – УниКАП, Алерген смеша од храна (fx28 = f10, f24, f27, f84) – УниКАП, Алерген смеша од храна (fx5 = f1, f2, f3, f4, f13, f14) – УниКАП, Алерген смеша од храна (fx8 = f17, f18, f33, f49, f93) – УниКАП, Алерген смеша полен дрва (tx9 - t2, t3, t4, t7, t12) – УниКАП, Алерген смеша полен од дрва  (tx4 = t7, t8, t11, t12, t14) - УниКАП, Алерген смеша полен од дрва (tx1 = t1, t3, t7, t8, t10) – УниКАП, Алерген смеша полен од дрва (tx10 = t2, t3, t4, t15) – УниКАП, Алерген смеша полен од дрва (tx5 = t2, t4, t8, t12, t14) – УниКАП, Алерген смеша полен од дрва (tx6 = t1, t3, t5, t7, t10) – УниКАП, Алерген смеша полен од дрва (tx8 = t1, t3, t4, t7, t11) – УниКАП, Алерген смеша полен од коров (wx1 = w1, w6, w9, w10, w11) – УниКАП, Алерген смеша полен од коров (wx2 = w2, w6, w9, w10, w15) – УниКАП, Алерген смеша полен од коров (wx209 = w1, w2, w3) – УниКАП, Алерген смеша полен од коров (wx3 = w6, w9, w10, w12, w20) – УниКАП, Алерген смеша полен од коров (wx5 = w1, w6, w7, w8, w12) – УниКАП, Алерген смеша полен од коров (wx6 = w9, w10, w11, w18) – УниКАП, Алерген смеша полен од коров (wx7 = w7, w8, w9, w10, w12) – УниКАП, Алерген смеша полен од трева (gx1 = g3, g4, g5, g6, g8) – УниКАП, Алерген смеша полен од трева (gx2 = g2, g5, g6, g8, g10, g17) – УниКАП, Алерген смеша полен од трева (gx3 = g1, g5, g6, g12, g13) – УниКАП, Алерген смеша полен од трева (gx4 = g1, g5, g7, g12, g13) – УниКАП, Алерген смеша полен од трева (gx6 = g2, g5, g10, g11, g13, g17) – УниКАП, Алерген смоква (f328) – УниКАП, Алерген соја (f14) – УниКАП, Алерген спанаќ (f214) – УниКАП, Алерген сукцинилхолин (c202) – УниКАП, Алерген сусам (f10) – УниКАП, Алерген телешко месо (f27) – УниКАП, Алерген тетанусен токсоид (Rc208) – УниКАП, Алерген тиква (f225) – УниКАП, Алерген туна (f40) – УниКАП, Алерген урма (f289) – УниКАП, Алерген фолкодин (c261) – УниКАП, Алерген хлорхексадин (c8) – УниКАП, Алерген цвекло (f319) – УниКАП, Алерген целер (f85) – УниКАП, Алерген цефахлор (c7) – УниКАП, Алерген цреша (f242) – УниКАП, Алерген чадено сирење (f81) – УниКАП, Алерген шипинки (f330) – УниКАП, Алерген школка (f37) – УниКАП, Алергенски дел п1 од дерматофагоидес птеронисинус (nDer p1-d202) – УниКАП, Алергенски дел п2 од дерматофагоидес птеронисинус (rDer p2-d203) – УниКАП, Алергенски дел тропомиозин од дерматофагоидес птеронисинус (rDer p10-d205) – УниКАП, Алфа 1 антитрипсин дефицит – РЛС, Алфа 2 макроглобулин / цереброспинална течност- нефелометрија, Алфа 2 микроглобулин / урина – нефелометрија, Алфа-1-антитрипсин – нефелометрија, Алфа-1-кисел гликопротеин – нефелометрија, Алфа-2-макроглобулин – нефелометрија, Алцхајмерова болест - РЛС, АНА Смеша – ЕЛИА, АНА Смеша (нРНП/См, См, Јо-1, СС-Б/Ла, СС-А/Ро, Пм-Сцл, Рибозомален П протеин, ЦЕНП, Сцл-70)- ЕЛИСА, АНКА Профил (МПО, ПР3, Катепсин Г, Еластаза, БПИ, Лактоферин) – ЕЛИСА, Антитромбин 3 – нефелометрија, Аполипопротеин А1 – нефелометрија, Аполипопротеин А2 – нефелометрија, Аполипопротеин Б – нефелометрија, Аполипопротеин Е – нефелометрија, АРМД, Ацетил-холински рецептор - ЕЛИСА

   

  Б

  Бета 2 гликопротеин ИгА (АФА) – ЕЛИСА, Бета 2 гликопротеин ИгГ (АФА) – ЕЛИА, Бета 2 гликопротеин ИгГ (АФА) – ЕЛИСА, Бета 2 гликопротеин ИгМ (АФА) – ЕЛИА, Бета 2 гликопротеин ИгМ (АФА) – ЕЛИСА, Бета 2 микроглобулиннефелометрија, Бета 2 микроглобулин / уринанефелометрија, Бета протеин во траговинефелометрија, Бластна трансформација на лимфоцити-Тимидин, БП-180 – ЕЛИСА, БПИ (АНКА) – ЕЛИСА, БрадикининЕЛИСА, бцл-2 - ЕЛИСА

   

  В

  Варичела зостер вирус ИгА – ЕЛИСА, Варичела зостер вирус ИгГ – ЕЛИСА, Варичела зостер вирус ИгМ – ЕЛИСА, Високо разделна ИБД генотипизација, Високо разделна ХПВ генотипизација, Високо разделна ЦМВ генотипизација, Вкупен ИгЕ – УНИКАП, Вкупен ПСА – ФИА

   

  Г

  ГанглиозидЕЛИСА, Гаушерова болест - Мутација на ГБА генотРЛС, ГБМЕЛИА, ГБМЕЛИСА, Ген КИР2ДЛ1 – ССП, Ген КИР2ДЛ2 – ССП, Ген КИР2ДЛ3 – ССП, Ген КИР2ДЛ4 – ССП, Ген КИР2ДЛ5 – ССП, Ген КИР2ДП1 – ССП, Ген КИР2ДС1 – ССП, Ген КИР2ДС2 – ССП, Ген КИР2ДС3 – ССП, Ген КИР2ДС4 – ССП, Ген КИР2ДС5 – ССП, Ген КИР3ДЛ1 – ССП, Ген КИР3ДЛ2 – ССП, Ген КИР3ДЛ3 – ССП, Ген КИР3ДП1 – ССП, Ген КИР3ДС1 – ССП, Глијадин ИгАЕЛИА, Глијадин ИгАЕЛИСА, Глијадин ИгГЕЛИА, Глијадин ИгГ - ЕЛИСА

   

  Д

  дв-ДНК (АНА) – ЕЛИА, дв-ДНК (АНА) – ЕЛИСА, Дегранулација на базофили – ФПЦ, Дифтеричен отров – ЕЛИСА, ДНК екстракција - Протеиназа К

   

  Е

  ев-ДНК (АСМА) – ЕЛИСА, Еластаза (АНКА) - ЕЛИСА

   

  З

  Заушки ИгГ – ЕЛИСА, Заушки ИгМ – ЕЛИСА, Зона пелуцида (репродуктивни) - ЕЛИСА

   

  И

  Иг асоцирани со тромбоцитиФПЦ, ИгА  - нефелометрија, ИгА/ цереброспинална течностнефелометрија, ИгГнефелометрија, ИгГ / уринанефелометрија, ИгГ/ цереброспинална течностнефелометрија, ИгГ1 – нефелометрија, ИгГ2 – нефелометрија, ИгГ3 – нефелометрија, ИгГ4 – нефелометрија, ИгЕнефелометрија, ИгМ  - нефелометрија, ИгМ/ цереброспинална течностнефелометрија, Изолирање Ли на градиентФикол, ИЛ-1 алфаЕЛИСА, ИЛ-1 бетаЕЛИСА, ИЛ-10 – ЕЛИСА, ИЛ-12 – ЕЛИСА, ИЛ-16 – ЕЛИСА, ИЛ-2 – ЕЛИСА, ИЛ-4 – ЕЛИСА, ИЛ-5 – ЕЛИСА, ИЛ-6 – ЕЛИСА, ИЛ-8 – ЕЛИСА, Интолеранција на фруктоза/лактоза - Мутација на Алдолаза Б генотРЛС, Интолеранција на фруктоза/лактоза - Мутација на ЛТЦ генотРЛС, Инфлуенца ИгАЕЛИСА, Инфлуенца ИгГЕЛИСА, Инфлуенца ИгМЕЛИСА, ИФН алфаЕЛИСА, ИФН гама - ЕЛИСА

   

  Ј

  Јо-1 (АНА, АСМА) – ЕЛИА, Јо-1 (АНА, АСМА) - ЕЛИСА

   

  К

  Капа ланец / серумнефелометрија, Капа ланец / уринанефелометрија, Кардиолипин ИгА (АФА) – ЕЛИСА, Кардиолипин ИгГ (АФА) – ЕЛИА, Кардиолипин ИгГ (АФА) – ЕЛИСА, Кардиолипин ИгМ (АФА) – ЕЛИА, Кардиолипин ИгМ (АФА) – ЕЛИСА, Катепсин Г (АНКА) – ЕЛИСА, Квантитативна фагоцитозаНБТ, КД16 – ФПЦ, КД19 – ФПЦ, КД3 – ФПЦ, КД34 – ФПЦ, КД38 – ФПЦ, КД4 – ФПЦ, КД45 – ФПЦ, КД45РА – ФПЦ, КД45РО – ФПЦ, КД56 – ФПЦ, КД62Л – ФПЦ, КД8 - ФПЦ

   

  Л

  Лактоферин (АНКА) – ЕЛИСА, Ламбда ланец / серумнефелометрија, Ламбда ланец / уринанефелометрија, Липопротеин (а) – нефелометрија, ЛКМ1 (АМА) – ЕЛИСА, ЛТБ4 – ЕЛИСА, ЛЦ1 (АМА) - ЕЛИСА

   

  М

  М2-3Е (АМА) – ЕЛИСА, Магарешка кашлицаЕЛИСА, Мешана култура на лимфоцитиТимидин, Миелин асоциран гликопротеинЕЛИСА, Миелин базичен протеин  - ЕЛИСА, Миоглобиннефелометрија, Молекуларен тест за совпадливост помеѓу дарител и примател, Молекуларен тест за совпадливост помеѓу дарител и примател со ФПЦ, МПО (АНКА) – ЕЛИА, МПО (АНКА) – ЕЛИСА, Мутација на АКЕ генотРЛС, Мутација на алфа глобинскиот генРЛС, Мутација на АпоБ генотРЛС, Мутација на АпоЕ генотРЛС, Мутација на бета глобинскиот генРЛС, Мутација на генот за МТХФР (А1298Ц) – РЛС, Мутација на генот за МТХФР (Ц677Т) – РЛС, Мутација на генот за ПАИ1 – РЛС, Мутација на генот за протромбинРЛС, Мутација на генот за фактор 13 – РЛС, Мутација на генот за фактор 5 лајден  - РЛС, Мутација на генот за фактор 5 Р 2 – РЛС, Мутација на еНОС(-786) генотРЛС, Мутација на еНОС(Г894Т) генотРЛС, Мутација на ЕПЦР(А4600Г) генотРЛС, Мутација на ЕПЦР(Г4678Ц) генотРЛС, Мутација на ЛТА генотРЛС, Мутација на ТРФ2 генотРЛС, Мутација на ФГБ генотРЛС, Мутација на ФПН1 генотРЛС, Мутација на ХАЕРЛС, Мутација на ХПА1 генотРЛС, Мутација на ХФЕ генотРЛС, Мутација на ЦФТР19 или АЦТН - РЛС

   

  Н

  нРНП/См (АНА) – ЕЛИСА, Нуклеозоми (АНА) - ЕЛИСА

   

  О

  Оваријални (репродуктивни) – ЕЛИСА, Однос капа/ламбда-серум-нефелометрија, Однос капа/ламбда-урина-нефелометрија, Оксидативен прасок - ФПЦ

   

  П

  Параинфлуенца ИгАЕЛИСА, Параинфлуенца ИгГЕЛИСА, Параинфлуенца ИгМЕЛИСА, Париетални клетки на желудникЕЛИСА, Плазминоген нефелометрија, Пм-Сцл (АСМА) – ЕЛИСА, Полиморфизам за пародонтопатија (Periodontitis Plus), Полиморфизам на гама - ИФН - УТР 5644А/Т ССП, Полиморфизам на ИЛ-1 алфа -889Т/Ц –ССП, Полиморфизам на ИЛ-1 бета +3962Т/Ц- ССП, Полиморфизам на ИЛ-1 бета -511Ц/Т –ССП, Полиморфизам на ИЛ-1 Р -пстл1970Ц/Т –ССП, Полиморфизам на ИЛ-1 РА -мспа1 11100- ССП, Полиморфизам на ИЛ-10 -1082 Г/А- ССП, Полиморфизам на ИЛ-10 -592 Ц/А- ССП, Полиморфизам на ИЛ-10 -819 Ц/А- ССП, Полиморфизам на ИЛ-12 -1188Ц/А- ССП, Полиморфизам на ИЛ-2 +166 Г/Т- ССП, Полиморфизам на ИЛ-2 -330 Т/Г- ССП, Полиморфизам на ИЛ-4 -1098Т/Г- ССП, Полиморфизам на ИЛ-4 -33 Т/Ц- ССП, Полиморфизам на ИЛ-4 -590 Т/Ц- ССП, Полиморфизам на ИЛ-4Р -алфа-+1902Г/А ССП, Полиморфизам на ИЛ-6 - 174 Г/Ц-ССП, Полиморфизам на ИЛ-6 -нт565 Г/А-ССП, Полиморфизам на ТГФ бета 1 кодон 10Ц/Т – ССП, Полиморфизам на ТГФ бета 1 кодон 25Г/Ц – ССП, Полиморфизам на ТНФ алфа -238 Г/А- ССП, Полиморфизам на ТНФ алфа -308 Г/А –ССП, Потврдно ХЛА ДНК типизирање на потенцијален дарител на коскена срцевина, ПР3 (АНКА) – ЕЛИА, ПР3 (АНКА) – ЕЛИСА, Преалбуминнефелометрија, Прелиминарно пребарување за ХЛА совпадливост

   

  Р

  Растворлив трансферин рецепторнефелометрија, Ретикулоцитни крвни плочкиФПЦ, Ретинол врзувачки протеиннефелометрија, Реума факторнефелометрија, Рибозомален П протеин (АНА) – ЕЛИСА, РНП70 (АНА) – ЕЛИСА, РНП70(АНА) – ЕЛИА, Рубела ИгГЕЛИСА, Рубела ИгМ - ЕЛИСА

   

  С

  СААнефелометрија, Сахаромицес ИгАЕЛИСА, Сахаромицес ИгГЕЛИСА, Сипаници ИгГЕЛИСА, Сипаници ИгМ- ЕЛИСА, СЛА/ЛП (АМА) – ЕЛИСА, Слободен ПСАФИА, См (АНА) – ЕЛИА, См (АНА) – ЕЛИСА, Смеша бета 2 гликопротеин ИгАГМ (АФА) – ЕЛИСА, Смеша кардиолипин ИгАГМ (АФА) – ЕЛИСА, Смеша фосфатидилсерин ИгАГМ (АФА) – ЕЛИСА, сооднос слободен/вкупен ПСАФИА, Спермални (репродуктивни) – ЕЛИСА, СС-А/Ро РНП (АНА) – ЕЛИА, СС-А/Ро РНП (АНА) – ЕЛИСА, СС-Б/Ла РНП (АНА) – ЕЛИСА, СС-Б/Ла РНП(АНА) – ЕЛИА, СулфатидиЕЛИСА, Сцл-70 (АНА) – ЕЛИА, Сцл-70 (АНА) - ЕЛИСА

   

  Т

  ТГ (тироидеа) – ЕЛИА, ТГ (тироидеа) – ЕЛИСА, ТГФ бета 1- ЕЛИСА, Тетанусен отровЕЛИСА, Ткивна трансглутаминаза ИгАЕЛИА, Ткивна трансглутаминаза ИгАЕЛИСА, Ткивна трансглутаминаза ИгГЕЛИА, Ткивна трансглутаминаза ИгГЕЛИСА, ТНФ бетаЕЛИСА, Тотален протеин / уринанефелометрија, Тотален протеин / цереброспинална течностнефелометрија, Тотален протеин /серум- нефелометрија, ТПО (тироидеа) – ЕЛИА, ТПО (тироидеа) – ЕЛИСА, Трансферин нефелометрија, Трансферин / уринанефелометрија, Триптаза- УНИКАП, ТСХ рецептор (тироидеа) - ЕЛИСА

   

  У

  У1РНП (АНА) – ЕЛИСА, У1РНП(АНА) - ЕЛИА

   

  Ф

  Фагоцитна способностФПЦ, Фадиатоп  -УНИКАП, Фадиатоп-до 4 год-УНИКАП, Фамилијарна медитеранска треска - Мутација на МЕФВ генотРЛС, Фас/Апо-1 – ЕЛИСА, Феритиннефелометрија, Фибриногеннефелометрија, Фибронектиннефелометрија, Фосфатидилсерин ИгА (АФА) – ЕЛИСА, Фосфатидилсерин ИгГ (АФА) – ЕЛИСА, Фосфатидилсерин ИгМ (АФА) – ЕЛИСА, Хаптоглобин - нефелометрија

   

  Х

  Хеликобактер пилориЕЛИСА, Хемопексиннефелометрија, Хемотаксична способност на неутрофилиФПЦ, Хепрес симплекс вирус ИгГМЕЛИСА, Хепрес симплекс смеша ИгAЕЛИСА, Херпес симплекс 2 вирус ИгГЕЛИСА, Херпес симплекс 2 вирус ИгМЕЛИСА, Херпес симплекс вирус 1/2 ИгГМЕЛИСА, Херпес симплекс1 вирус ИгГЕЛИСА, Херпес симплекс1 вирус ИгМЕЛИСА, Хипер ИгЕ250, Хистони (АНА) – ЕЛИСА, ХЛА ДНК типизација на доброволен дарител за матични клетки (ХЛА-А, -Б, -Ц, -ДРБ1), ХЛА-ДНК класа А – РЛС, ХЛА-ДНК класа Б – РЛС, ХЛА-ДНК класа Г – РЛС, ХЛА-ДНК класа ДРАСБТ, ХЛА-ДНК класа ДРБСБТ, ХЛА-ДНК класа Е – РЛС, ХЛА-ДНК класа Ц – РЛС, ХЛА-ДР - ФПЦ

   

  Ц

  Ц реактивен протеиннефелометрија, Ц1 инактиваторнефелометрија, Ц1 куЕЛИСА, Ц3ц – нефелометрија, Ц4 – нефелометрија, ЦЕНП (АНА) – ЕЛИА, ЦЕНП (АНА) – ЕЛИСА, Церулоплазминнефелометрија, Цикличен цитрулиниран пептидЕЛИА, Цикличен цитрулиниран пептидЕЛИСА, Циркулирачки имуни комплексиЕЛИСА, Цистатин Ц – нефелометрија, Цитомегало вирусЕЛИСА, Цитохром П 450 - РЛС

  X